Videopoker

När persondatorerna började utvecklas på sjuttiotalet gjorde även datoriserade kasinospel sitt intåg och därmed videopoker. Sedan dess har spelet utvecklats till de automater vi ser idag med touchscreen.

Poker mot en maskin

Videopoker är egentligen inte ett pokerspel, eftersom man inte spelar mot en motspelare, varken levande eller datoriserad. Spelet har fått namnet videopoker eftersom de klassiska pokerhänderna ger vinst, men har egentligen mer gemensamt med så kallade enarmade banditer. Läs mer hos videoslots24.se om dessa casiospel.

Spelautomaterna matas med kontanter eller krediter och spelaren väljer hur stor insats han eller hon vill satsa varje spel och trycker sedan på deal-knappen. Datorn delar ut fem kort ur en kortlek och detta är spelarens starthand. Han eller hon får sedan tillfälle att byta ut alla eller vissa av korten. När de kort som ska behållas markerats på skärmen byter datorn de övriga mot nya ur samma lek. Den hand spelaren nu har avgör om spelaren vunnit eller ej. De vinstgivande pokerhänderna är par, två par, triss, färg, stege, kåk, färgstege, fyrtal och Royal Straight Flush och betalar ut vinst proportionerligt mot hur sannolika de är att inträffa.

Flera olika varianter av videopoker

Videopoker finns i flera olika versioner och vinstutbetalningen varierar dessa emellan. Den vanligaste heter Jacks or Better och innebär att den lägsta vinnande handen är ett par i knektar. Andra videopokerspel är Deuces Wild, i vilket alla tvåor är jokrar och kan representera vilket kort som helst i en hand, och Bonus Poker som värderar fyrtalet högre än det görs i Jacks or Better. Det finns fler varianter och den gemensamma nämnaren är att det är vinstutbetalningen som skiljer snarare än reglerna för spelet.

Ibland är en progressiv Jackpot kopplad till spelet och ger jackpotvinst när en spelare som satsat maxinsatsen får en Royal Straight Flush, dvs en färgstege från tio till ess.
Det erbjuds ibland även ett kvitt eller dubbelt-spel efter varje vinnande hand, där spelaren kan dubbla sin vinst genom att gissa rätt på om ett kort draget ur leken är högre eller lägre än det föregående.